درخشش طلا از دیرباز انسانها را شیفته ی این فلز زیبا و جذاب کرده است. داستان ها و اسطوره های فراوانی در ارتباط با طلا وجود دارند و این فلز شگفت انگیز نقش مهمی در بسیاری از افسانه ها و داستانهای ماجراجویانه داشته است و فیلم های پرفروش بسیاری پیرامون یافتن صندوق هایی پر از طلا ساخته شده اند و حتی این فلز نشانه ی برخی از لحظات پر اهمیت تاریخ است و از نشانه های قدرت پادشاهان بوده است. طلا فلزیست که امروزه همه ما مقداری از این طلا را تحت عنوان زیورآلات و یا سرمایه در خانه های خود داریم. اما چقدر در مورد این فلز گرانبها و اغوا گر میدانیم؟ در این مقاله ضمن آشنایی با فلز طلا ۲۲ حقیقت جذاب را در مورد طلا بیان میکنیم که شاید برخی از آنها به گوشتان نخورده باشد. پس با ما همراه باشید:
- جالب است بدانید طلا تنها فلزیست که به صورت طبیعی زرد و یا طلایی رنگ است. فلزات دیگر می توانند در هنگام اکسیداسیون یا تحت واکنش با مواد شیمیایی، رنگ مشابهی به دست آورند و اغلب برای ایجاد رنگ طلایی بر روی فلزات مختلف از آبکاری طلا بر روی آنها بهره میبرند.
- طلا در عیارهای۱۰،۱۲،۱۴،۱۸ و ۲۴ در دسترس و قابل استفاده میباشد و با تغییر عیار طلا رنگ آن نیز تغییر میکند و هرچه عیار بالاتر باشد میزان زردی بیشتر میگردد.
- خالص ترین نسخه طلا 24 عیار است. طلای 18 عیار شامل 75٪ طلا خالص، 14عیار از 58.5٪ طلا خالص و 10 عیار که شامل 41.7٪ طلا خالص است. بخش باقی مانده مخلوطی از فلزات دیگر مانند نقره، مس، پلاتین، روی، نیکل، آهن و غیره است.
- واحد جهانی اندازه گیری طلا Karat و واحد جهانی اندازه گیری الماس Caratمی باشد و گاهی این دو به اشتباه به جای یکدیگر استفاده می شوند.
- ظاهرا تمام طلا ی موجود روی زمین توسط شهاب سنگهایی که میلیونها سال پیش ما را بمباران کردند، به کره زمین آمده اند! یک بمباران طلایی!
- در هسته زمین به قدری طلا وجود دارد که میتوان با آن کل سطح کره زمین را با عمق ۱.۵ فوت فرش کرد!! اما به دلیل گرمای بالا در هسته و عدم وجود امکانات فعلا دسترسی به این هسته ی طلایی ممکن نیست.
- بیش از ۸۰٪ طلای موجود در کره زمین هنوز در انتظار استخراج است!
- طلا جزو فلزات انعطاف پذیر می باشد و قابلیت ورقه شدن و چکش خواری بالایی دارد و ورقه هایی از طلا ساخته میشوند که به قدری نازکند که ۲۰۰۰۰۰ ورقه از آنها ارتفاعی حدود ۱ اینچ دارد.همین خاصیت چکش خواری و ورقه و مفتول شدن طلا را به فلزی جذای برای ساخت زیورآلات تبدیل کرده است.
- طلای خالص در ساخت زیورآلات به کار نمیرود زیرا به قدری نرم است که به راحتی با دست خم شده و شکل میگیرد. بنابراین از فلزات دیگر در کنار طلا برای ایجاد استحکام استفاده میشود.
- جالب است بدانید یافتن یک قطعه طلای۲۸.۳۴ گرمی که معادل یک اونس طلا می باشد در طبیعت بسیار سخت تر از پیدا کردن یک قطعه الماس ۵ قیراطی است.
- طلا یک فلز متراکم اما غیر سمی می باشد و امروزه در برخی غذا و نوشیدنیها به عنوان یک فلز خوراکی استفاده میشود و کاربرد فراوانی نیز در ساخت وسایل آرایشی و بهداشتی دارد.
- طلا یک فلز شگفت انگیز و جذاب است که نه زنگ میزند و نه کدر میشود. همچنین هیچگاه دچار تغییر رنگ نمیگردد و همین موارد نقش بسزایی در محبوبیت این فلز گرانبها دارند.
- طبق بیانات اخیر ناسا، سیارکی نزدیک به زمین به نام Eros، حاوی بیش از 20 میلیارد تن طلا است
- طلای موجود در کره ی زمین بسیار بیشتر از حد تصور ماست به گونه ای که گفته میشود زیر اقیانوس ها میلیونها تن طلا مدفون است.
- علاوه بر ساخت زیورآلات، فلز طلا کاربرد گسترده ای در صنایع الکترونیک، سیم کشی، دندانپزشکی و پزشکی دارد و از این رو در صنایع نیز نقش حیاتی ایفا می کند.
- طبق آمارهای رسمی بیش از ۴۹٪ از طلایی که استخراج می شود صرفا جهت ساخت زیورآلات مورد استفاده قرار می گیرد.
- امروزه هند بزرگترین مصرف کننده طلا در جهان است
- Aurophobia بیماری ترس از طلا می باشد، اما با توجه به افزایش قیمت طلا آیا هنوز هم کسی به این بیماری مبتلاست؟!
- آیا میدانستید که سالانه ۶ میلی گرم از طلای به کار رفته در حلقه نامزدی خود را از دست می دهید؟! به سبب استفاده روزانه از حلقه نامزدی سالانه ۶ میلیگرم از طلای به کار رفته در ساخت این حلقه ها به سبب شستن و استفاده مداوم از بین میرود.
- اولین دستگاه فروش طلا در جهان در ماه مه 2010 در ابوظبی ساخته شد که بدنه خارجی آن نیز پوشیده شده با طلای ۲۴ عیار می باشد.
- بدن ما حاوی حدود 0.2 میلی گرم طلا است که بیشتر آن در خون ماست. بنابراین طلا حتی در رگهای ما نیز جاریست!
- طلای خالص هیچ بو یا طعمی ندارد و دلیل آن واکنش پذیری کم فلز طلا است.