آشنایی با انواع سنگ اوپال و کاربرد های آن

همه چیز در مورد سنگ اوپال و روش تشخیص اصل بودن

سنگ اوپال را می توان یک سنگ بی نظیر و جذاب دانست که به ملکه جواهرات معروف است، سنگی محسور کننده و دلربا که در طول تاریخ همواره از محبوبیت بالایی برخوردار بوده است. سنگ اوپال با رنگ های بی نظیر و ترکیب رنگ جذاب خود باعث شده است از دیگر سنگ های جواهری متمایز باشد. سنگ اوپال دارای کاربردهای مختلفی است که از آن جمله می توان به ساخت زیورآلات نقره و جواهرات طلا اشاره کرد که گاها قیمت جواهر را تا چندین برابر افزایش می دهد .

در مقالات گذشته در مورد نگین های به کار رفته در زیورآلات بحث نموده ایم از همین رو در این مقاله به آشنایی با انواع سنگ اوپال و کاربرد های آن می پردازیم و سپس شما را با نحوه تشخیص اصل بودن، خواص آن، موارد کاربرد ، سختی و همچنین نحوه تمیز کردن و نگهداری از سنگ اوپال آشنا خواهیم کرد از همین رو توصیه می شود ادامه مطلب را دنبال کنید که رئوس آن به ترتیب زیر است.

اگر شما می خواهید “همه چیز در مورد سنگ اوپال” بدانید و یا برای بار اول به نام اوپال برمیخورید احتمالا به دنبال این خواهید بود که بدانید ساختار این سنگ چگونه است و یا اصلا اوپال چیست؟ در این هنگام باید ابتدا ساختار آن را بشناسید از لحاظ معدنی اوپال یک دی اکسید سیلیکون هیدروژن است که دارای ترکیب شیمیایی SiO2.nH2O است و به عنوان آمورف شناخته می شود که دارای ترکیب شیمیایی و ساختار کریستالی قطعی نیست و همواره دارای مقدار متغیری آب می باشد که در ترکیب شیمیایی نیز n به همین منظور لحاظ شده است. بنابراین باید با جای ماده معدنی از معدنی برای اوپال استفاده کرد.

اگرچه اوپال دارای ترکیب است که شامل sio2 است اما خصوصیات ظاهری ان با کوارتز متفاوت می باشد. اوپال دارای آب می باشد که باعث کاهش گرانش آن می شود و منجر به سختی کم و شکنندگی بیشتر سنگ اوپال می گردد. سنگ اوپال دارای ساختاری همانند منشور است که باعث تجزیه نور می شود و به عنوان بازی رنگ ها شناخته می شود که این خصوصیت باعث می شود سنگ اوپال به عنوان یک سنگ قیمتی اما شکننده شناخته شود.

آشنایی با انواع سنگ اوپال و کاربرد های آن

سنگ اوپال به عنوان سنگ ماه تولد اکتبر (مهر و اوایل آبان ماه )  شناخته می شود و قادر است نور را به طیف های رنگی مختلف و در کیفیت مختلف منعکس کند. بی شک سنگ اوپال قیمتی از لحاظ ارزشی می تواند رقیبی برای سنگ های یاقوت، الماس و زمرد باشد.

انواع زیادی از سنگ اوپال در سراسر جهان وجود دارد که هر کدام از نظر رنگ و زیبایی و یا نحوه تشکیل متفاوت می باشند از همین رو در این بخش به معرفی گونه های مختلف سنگ اوپال می پردازیم و ویژگی های هر کدام را بیان می کنیم.

سنگ اوپال آتشی (fire opal)

که به دلیل رنگ های قرمز، نارنجی و زرد بسیار معروف است. این نوع اوپال به دلیل ظاهر آتش گونه و سرخ آن معروف است و به دلیل زیبایی چشم گیر آن بسیار ارزشمند است. اوپال آتشین بیشتر در مکزیک و در ایالت جالیسکو یافت می شود و به عنوان یک اوپال قیمتی و کمیاب محسوب می شود.

سنگ اوپال آتشی

اوپال تخته سنگی (Boulder Opal)

این نوع اوپال همیشه به سنگ دیگر وصل است که به عنوان سنگ میزبان از آن یاد می شود و این ویژگی می تواند شگفت انگیز باشد. اوپال تخته سنگی در داخل سنگ آهن شکل می گیرد و یا ترکیب منحصربه فرد اوپال و سنگ آهن مشخص می شود و الگویی از رنگ های مختل آبی، سبز و قرمز می تواند در آن نمایان شود. سنگ اوپال تخته سنگی عمدتا در کوئینزلند استرالیا یافت می شود و به دلیل زیبایی وافری که دارند بسیار ارزشمند و گرانبها هستند. نمونه سنگ اوپال تخته سنگی که در زیورآلات به کار رفته است را شما می توانید در بخش نیم ست نقره زنانه و دخترانه فروشگاه لوکس گلامور مشاهده کنید.

اوپال تخته سنگی

اوپال عادی (Common Opal)

را می توان رایج ترین نوع اوپال دانست که معمولا به صورت مات یا شفاف می باشد و در رنگ های مختلف از جمله سفید، خاکستری، صورتی و … در طبیعت یافت می شود. سنگ اوپال معمولی به دلیل قیمت مناسبی که نسبت به دیگر نوع اوپال ها دارد کاربرد بیشتری در زیورآلات دارد و همچنین ظاهر جذاب تری نیز دارا می باشد.

سنگ اوپال معمولی Common Opal

سنگ اوپال سیاه (BLACK Opal)

سنگ اوپال سیاه یک سنگ جواهری زیبا و خاص است که بسیار ارزشمند است و اغلب در استرالیا یافت می شود و به دلیل کمیاب و نادر بودن مورد توجه قرار می گیرد.

سنگ اوپال سیاه

سنگ اوپال سفید (White Opal)

سنگ اوپال سفید با رنگ روشن خود که به صورت شیری نیز می تواند باشد به صورت مات و شفاف است و یکی از محبوب ترین سنگ های اوپال موجود در طبیعت محسوب می شود. از این سنگ محبوب در ساخت انواع زیورآلات استفاده می شود که می توانید برای مشاهده نمونه های آن به بخش گوشواره نقره زنانه مراجعه کنید.

اوپال سفید White Opal

سنگ اوپال کریستالی (CRYSTAL Opal)

این نوع سنگ به دلیل شفافیت بالای آن شناخته می شود که اجازه عبور نور را از خود می دهد که می تواند تن رنگ سفید تا تیره را نیز داشته باشد.

سنگ اوپال کریستالی (CRYSTAL Opal)

سنگ اوپال ماتریکسی (jelly opal)

این نوع سنگ اوپال بی شباهت به سنگ اوپال تخته سنگی نیست و در داخل یک سنگ متفاوت می توان آن را یافت کرد که اغلب از ماسه سنگ و … هستند.

سنگ اوپال هیالیت ( HYALITE)

این نوع اپال نیز به دیل شفافیت بالا و ظاهر بی رنگ شناخته می شود و به اوپال آب نیز معروف است و فاقد رنگ های مختلف بر روی خود و به صورت شیشه ای کریستالی استو اغلب از آن برای حکاکی استفاده می کنند.

سنگ اوپال هیالیت

اوپال ژله ای (jelly opal)

این نوع اوپال نیز به دلیل ظاهر شفاف و ژله مانند آن نامگذاری شد است و زیبایی تاثیر گذاری را به نمایش می گذارد این نوع سنگ نیز می تواند در طیف رنگی مختلفی باشد و از آن در ساخت زیورآلات و اشیا تزئینی استفاده می شود.

jelly opal سنگ اوپال ژله ای

اوپال هایدورفن (Hydrophane)

اوپال هایدورفن یک نوع جذاب از سنگ اوپال می باشد که وقتی در معرض آب قرار می گیرد شفاف تر می شود و رنگ های داخل آن نمایان می شود و پس از خشک شدن به حالت مات خود برمی گردد.

عکس برگرفته شده از gia

اوپال چوبی (Wood Opal)

با قرار گرفتن مواد ارگانیک در داخل چوب این نوع عقیق تشکیل می شود و در نتیجه باعث ایجاد یک سنگ قیمتی جذاب با بافت چوبی می شود که ترکیب رنگ زیبایی را نیز ایجاد می کنند.

اوپال سنگی شگفت انگیز و زیبا برای ساخت زیورآلاتی همچون گردنبند، گوشواره و دستبند می باشد و از آنجایی که زیورآلات و جواهرات به طور معمول سایش و ضربه قابل توجهی را دریافت نمی کنند می توان گفت برای استفاده در این صنعت مناسب میباشد. اوپال نسبت به سنگ های قیمتی دیگر نرم تر می باشد و در نتیجه راحت تر تراشیده می شود و مقیاس سختی آن در حدود 5.5 تا 6 موس می باشد. معمولا به دلیل نرم بودن و شکننده بودن اوپال از یک محافظ فلز در زیورآلات استفاده می شود و سنگ اوپال داخل قابی نظیر تاج انگشتر قرار می گیرد تا در مقابل سایش و ضربه قرار نگیرد. نکته دیگری که باید بدان توجه کرد این است که  زیورآلات اوپال به دلیل نرم بودن برجستگی ندارند و سعی می شود به صورت تخت بر روی زیورآلات استفاده شود. توصیه می شود برای احتیاط استفاده از زیورآلات سنگ اوپال در هنگام فعالیت های سخت را متوقف کنید.

سنگ اوپال نیز همانند دیگر سنگ ها دارای نمونه های مصنوعی و تقلبی می باشد که با نمونه های اصلی تفاوت دارند به همین جهت در هنگام خرید سنگ اوپال و یا جواهرات ساخته شده با سنگ اوپال باید با نحوه تشخیص سنگ اوپال اصل آشنا باشید که چندین راه و روش را در اینجا اشاره می کنیم.

راه های تشخیص سنگ اوپال اصل
  1. به دنبال رنگین کمانی از رنگ ها باشید.

سنگ اوپال به خاطر رنگ و نگار آنها معروف هستند و جلوه ای شبیه رنگین کمان دارا می باشند که هنگام جا به جایی سنگ نمایان می شود. سنگ اوپال اصلی رنگی پر جنب و جوش دارد و نماینگر رنگ های مختلف است.

2. شفافیت را بررسی کنید.

اوپال ها می توانند شفاف، نیمه شفاف و یا مات باشند. سنگ اوپال اصلی از شفافیت بالایی برخوردار است و به شما این امکان را می دهد که داخل سنگ را ببینید.

3. سطح سنگ را بررسی کنید.

سنگ اوپال اصلی دارای سطحی صاف و بدون هیچگونه ترک و خراش خواهد بود و اگر سنگ دارای هرگونه لکه و یا نقصی در ظاهر باشد احتمالا اصل نیست.

4. وزن را بررسی کنید.

اوپال ها سنگ های نسبتا سنگینی هستند بنابراین سنگ اوپال اصلی از نمونه های تقلبی و مصنوعی سنگین تر است.

5. نظر متخصص و گوهرشناس را جویا شوید.

اگر در مورد اصل بودن سنگ اوپال شک دارید می توانید با مراجعه به یک گوهر شناس و جواهر شناس نظر او را جویا شوید و ارزیابی دقیقی از اصل بودن آن داشته باشید. یکی دیگر از روش های معتبر استفاده از سختی سنگ ها است که در مقاله سختی انواع سنگ ها بدان پرداخته ایم.

بخش هایی از سنگ اوپال وجود دارند که بازی رنگ ها یا همان تجزیه نور را ایجاد می کنند. سنگ اوپال از میلیون ها کره سیلیسی میکروسکوپی تشکیل شده است که دارای یک شبکه منظم می باشند. این کره ها دارای اندازه 2/1 میکرونی هستند و به عنوان یک شبکه انکسار عمل می کنند. با عبور نور از این کره ها طیف نور پراکنده و تجزیه می شوند. اندازه این کره ها و شکل هندسی آنها رنگ و کیفیت نور تجزیه شده را مشخص می کند.

تجزیه نور سنگ اوپال

استرالیا در اواخر دهه 1800 به منابع مهمی از سنگ اوپال قیمتی تبدیل شد و در اوایل دهه 1900 اکتشافات زیادی توسط این کشور انجام گرفت که تا بیش از یک قرن سلطه انها بر اوپال ادامه داشت. مناطق معروف استرالیا که دارای سنگ اوپال قیمتی هستند شامل Coober Pedy, Mintabie, Andamooka, Lightning Ridge, Yowah, Koroit, Jundah, Quilpie  می باشند.

اکتشاف سنگ اوپال در مکزیک نیز در اواخر دهه 1800 آغاز شد و مکزیک بخاطر داشتن سنگ اوپال آتشی در رنگ ها زرد روشن، نارنجی و قرمز مشهور گردید. اما قطب مهم دیگر تولید سنگ اوپال بی شک اتیوپی می باشد که در دهه 1990 اقدام به استخراج اوپال نمودند و سنگ های اوپال های قیمتی و آتشی را روانه بازار کردند و اینک سوال پیش امده است که آیا تولید روبه رشد اوپال در اتیوپی می تواند یک چالش بزرگ برای رهبری استرالیا باشد؟

سایر کشورهایی که انواع اوپال های معمولی و یا گرانبها را تولید می کنند شامل :مجارستان، اندونزی، برزیل، پرو، هندوراس، گواتمالا، نیکاراگوئه، اسلواکی و جمهوری چک می باشند. همچنین در چندین نکته از ایالات متحده امریکا نیز اوپال کشف و استخراج شده است که شامل ایالت نوادا، اورگان، کالیفرنیا، آریزونا و تگزاس است.

اوپال یک ماده بسیار متداول است که در سراسر جهان یافت می شود. اوپال های عادی فاقد ویژگی پخش رنگ و بازی رنگ ها می باشند به همین خاطر بعضی از مردم از اسم potch برای آن استفاده می کنند. اوپال های عادی دارای ظاهری بی نظیر هستند و اغلب با کوارتز یا انواع کلسدونی اشتباه گرفته می شود که همواره باید مورد توجه قرار بگیرد. نمونه های نادر اوپال که دارای تجزیه نور و لعاب رنگی هستند به عنوان سنگ اوپال قیمتی شناخته می شوند و بازی رنگ ها در آن ها از کیفیت بالایی برخوردار است و اگر دارای قابلیت برش باشند می توان از آنها سنگ های گرانقیمت و ارزشمندی ساخت. اگر شما دارای یک سنگ اوپال قیمتی باشید می توانید بازی رنگ ها را در روی ان در سه حالت مشاهده کنید اولا هنگام انتقال منبع نور دوما هنگام جابه جایی سنگ و سوما هنگام تغییر زاویه مشاهده .یکی از معروف ترین سنگ های اوپال نوع اتیوپی ان است که می توان همه حالت های بالا را در آن مشاهده کرد.

سنگ اوپال مانند سایر سنگ های قیمتی مانند یاقوت و غیره ارزش گذاری نمی شود؛ اما با این حال سنگ های اوپال بعضی خصوصیت های شاخصی دارند که میتوان با استفاده از آنها ارزش سنگ را تعیین کرد. از این بین این خصوصیت ها بعضی ها بسیار شاخص است مانند: ترتیب خطوط نقش و نگار، الگوها، رنگ زمینه و بدنه سنگ، درخشانی، ظرافت، ضخامت، رنگ و ….

  • منظور از خطوط نقش و نگار این است که وقتی در نور و شرایط مختلف از زوایای گوناگون به سنگ اوپال نگاه کنید نقوش آن بخ خوبی و به شفافیت دیده شود.
  • با ارزشترین سنگ اوپال نوعی از آن است که نقش و نگار رنگی آن در کل پوسته آن نقش بسته باشد و از هر زاویه به چشم بخورد.

سنگ اوپال از دیرباز و قرن ها پیش ارزشمند بوده است و برای اهداف دارویی و تزئینی از آن استفاده می شده است. از سنگ اوپال در ساخت معروف ترین جواهرات سلطنتی نیز استفاده شده است که معروف ترین آن اوپال آندوموکا می باشد که در سال 1954 از سوی مردم استرالیا به عنوان تقدیم ملکه الیزابت دوم شد.

سنگ اوپال یک سنگ محبوب در بین هنرمندان و طراحان است که از آن به روش های خلاقانه استفاده شده است. از موارد دیگر کاربرد سنگ اوپال می توان به مجسمه سازی و طراحی مبلمان اشاره کرد که با بازی رنگ ها جلوه ای خاص برای اثر هنری شما ایجاد می کند. نمونه تصویری که مشاهده می کنید نیز نیم ست نقره زنانه سنگ اوپال می باشد که در فروشگاه لوکس گلامور موجود است و شما می توانید در بخش نیم ست نقره آن را مشاهده کنید.

همه چیز در مورد سنگ اوپال

از قدیم بر این باور بوده اند که سنگ اوپال دارای قدرت شفابخش است و برای درمان انواع بیماری ها مورد استفاده قرار می گرفته است. همچنین بر این اعتقاد بوده اند که این سنگ دارای خواص جادویی است و در انجام طلسم های مختلف از آن استفاده می شود از همین رو این سنگ را در روی زیورآلاتی همچون انگشتر نقره زنانه به وفور می توانید بیابید.

از دیگر خواص و ویژگی هایی که برای سنگ اوپال می توان به موارد زیر اشاره کرد.

افزایش خلاقیت: باوری وجود دارد که سنگ اوپال خلاقیت و تخیل را تحریک می کند و آن را یک سنگ ایده آل برای هنرمندان، نویسندگان و موسیقی دان ها بدل کرده است.

کمک عاطفی: عقیده بر این است که اوپال به رهایی از احساسات منفی و تقویت احساس مثبت و شادی کمک می کند و باعث ایجاد تعادل عاطفی و ثبات می شود.

افزایش ارتباط معنوی: تصوری نیز وجود دارد که سنگ اوپال به افزایش آگاهی و ارتباط معنوی کمک می کند و شهود و خرد درونی را تقویت می کند.

تقویت عشق و رابطه: گفته می شود این سنگ عشق و رابطه را تقویت و وفاداری، تعهد و اشتیاق را ترویج می کند.

خواص درمانی: این عقیده نیز وجود دارد که سنگ اوپال با خواص درمانی خود به درمان انواع بیماری های جسمی از جمله مشکلات چشمی، گوارشی و پوستی کمک می کند.

اوپال یک سنگ قیمتی ظریف و حساس می باشد که برای حفظ زیبایی و درخشندگی آن نیاز به مراقبت صحیح و اصولی دارد همانطور که برای نگهداری از زیورآلات نقره نیاز به رعایت نکاتی است. در این بخش به ذکر چندین نکته در ارتباط با نگهداری و تمیز کردن سنگ اوپال می پردازیم.

  • از برخورد سنگ اوپال مواد شیمیایی جلوگیری کنید.

سنگ اوپال یک سنگ با سختی کم می باشد که به دلیل نرم و متخلخل بودن به راحتی توسط مواد شیمیایی نظیر آمونیاک، انواع سفید کننده ها و … می تواند آسیب ببنید از همین رو توصیه می شود از قرار دادن این سنگ در معرض این مواد شیمیایی جلوگیری شود.

  • از محلول آب و صابون برای تمیز کردن استفاده کنید.

برای تمیز کردن سنگ اوپال از محلول صابون (مایع ظرفشویی) و آب گرم استفاده کنید. بدین منظور می توانید به آرامی از یک برس و پارچه نرم استفاده کنید تا کثیفی روی سنگ را از بین ببرید و کاملا تمیز شود.

  • از پاک کننده های اولتراسونیک و بخار پرهیز کنید.

سنگ اوپال به حرارت و فشار حساس است بنابراین از استفاده از پاک کننده اولتراسونیک یا بخار برای تمیز کردن سنگ خود داری کنید.

  • سنگ اوپال را به درستی نگهداری کنید.

زمانی که شما از جواهرات سنگ اوپال استفاده نمی کنید آن را در یک جعبه یا کیسه نگهداری کنید تا دچار خراش و آسیب نگردد همچنین نباید سنگ اوپال را در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید. همچنین این سنگ به رطوبت حساس است بنابراین قبل از شنا، دوش گرفتن و یا انجام فعالیت های این چنینی جواهرات سنگ اوپال را جدا کنید.

جمع بندی

در نهایت شما می توانید با استفاده از اطلاعاتی که در این مقاله از نحوه شناخت و ارزیابی سنگ اوپال به دست آوردید، در هنگام خرید زیورآلات و جواهراتی که دارای سنگ اوپال هستند استفاده کنید. شما زیورآلات ساخته شده از این سنگ را نیز می توانید د فروشگاه لوکس گلامور پیدا کنید که نمونه های آن در بخش گردنبند نقره زنانه و دخترانه وجود دارد.

اگر به دنبال خرید زیورآلات با سنگ های رنگی و خاص هستید سنگ اوپال بهترین گزینه است که با بازی رنگ ها هر بیننده را خیره به خود می کند اما حتما باید در تشخیص اصل بودن و نگهداری از آن به موارد گفته شده توجه شود تا همواره از داشتن جواهرات و زیورآلات خود لذت ببرید.

سوالات متداول در مورد سنگ اوپال

قیمت سنگ اوپال اصل چقدر است؟

قیمت سنگ اوپال اصل با توجه به رنگ، شفافیت، وزن و نادر بودن آن متفاوت می باشد و قیمت هر قیراط سنگ اوپال از چند دلار تا چند صد دلار می تواند متغیر باشد.

سنگ اوپال در ایران در کجا یافت می شود؟

سنگ اوپال در ایران در مناطقی نظیر اصفهان، فارس، کرمان و خراسان یافت می شود.

سنگ اوپال اصل را از کجا بخرم؟

برای خرید سنگ اوپال اصل نیاز به خرید از فروشگاه های معتبر نگین و سنگ فروشی است و توصیه می شود برای خرید سنگ اوپال ها گرانقیمت شناسنامه سنگ را دریافت کنید.

آیا سنگ اوپال شکننده است؟

سنگ اوپال دارای سختی کمی می باشد از همین رو احتمال اینکه توسط عناصر و سنگ های دیگر خراش داده شود و یا بشکند زیاد است.

5 دیدگاه برای “آشنایی با انواع سنگ اوپال و کاربرد های آن

  1. محسن طباطبایی :

    با سلام ممکن است بفرمائید در طبیعت بین چه نوع سنگهایی میشود این سنگ را پیدا کرد آیا روشی برای جستجو وجود دارد سپاس

  2. mah_D :

    سنگ اوپال برای زیورآلات جوان پسندها خیلی مناسبه چون حالت هولوگرامی داره که این روزها خیلی ترنده. ممنون بابت مطالب خوبتون.

  3. محمد :

    اوپال واقعا سنگ خاص و خوشگلیه مخصوصا اگه اصل باشه. ولی خیلی خوب میشد به صورت تصویری تفاوت های اوپال اصل و بدل را توضیح میدادید.

دیدگاهتان را بنویسید